Спомен куќа Тоше Проески

Спомен куќа Тоше Проески

 

Двете главни карактеристики кои го прават овој проект препознатлив, карактеристичен, различен, се двете специфични движења: полно и празно, светлина и темнина, цврсто и меко. Материјализација на објектот е направена со поделба на контурите на објектот во две силуети: затворен - голем и отворен - стакло. Конструктивно решение кое се примени на објектот користи два типа конструкции: бетонскa за делот за поголемата (цврста) коцка, и челична конструкција за помалата (транспарентна) коцка. Јадрото на структурата е масивен, а другиот дел спротивно на тоа е целосно транспарентна површина.

Содржината е превземена од: Спомен куќа Тоше
, , , , ,