Галерија - Никола Мартиноски

Галерија - Никола Мартиноски

Меѓу најпосетените места во Крушево е галеријата на слики на познатиот сликар Никола Мартиноски чија работа го прави еден од најистакнатите фигури во македонската култура во 20-от век.

Покрај големите дела на Мартиноски, како сликата „Мајка со дете“, во галеријата посетителот може да дознае многу за македонскиот начин на живот за време на 20-от век.

Галеријата е основана во 1968, а најстариот цртеж датира од 1928-ма година.

Галеријата Никола Мартиноски е отворена за посетители од вторник до недела од 9 до 16 часот.

 

Содржината е превземена од: krusevo.mk
, ,