Манастир Свети Јован Претеча - Слепче

Манастир Свети Јован Претеча - Слепче

Слепченскиот манастир со црквата посветена на св. Јован Претеча е еден од најголемите и добро сочувани манастирски комплекси.

Манастирот бил изграден во XIV век и во него низ вековите се содадени врвни уметнички дела од сликартството, разбата и книжевноста. Сместен во височините на планината „Илиница" (Бигла Планина) манастирот е опкружен со дабова и букова шума и разновидни ендемични растителни видови и ливади кои ви нудат одлични услови за рекреација, пешачење, планинариње и уживање во манастирската природа и чистиот воздух.

Манастирот располага со голем земјишен фонд, и освен инпиративен мир и тишина, Ви дава можност да пробате манастирски производи (мармалади од малини, капини, шипки, дренки, вишни, мед и производи од мед) од еколошки чиста природа.